+90 (534) 236 18 04

   Transplantacija Kose

   Iako postoji mnogo osnovnih razloga gubitka kose, glavni razlozi su genetski faktori kod muškaraca i hormonski faktori kod žena. Gubitak kose je jedan od najčešćih kozmetičkih problema danas; na sličan način, transplantacija kose je među najčešće izvođenim kozmetičkim postupcima.

   Očekivani uslov za transplantaciju je da zdrava osoba gubi 80 do 100 pramenova kose dnevno. S druge strane, deo naše kose (uglavnom one oko potiljka) ne bi trebalo da opada zbog same prirode ili – drugim rečima – da nisu osetljivi na androgen.

   Transplantacija kose je tretman koji osigurava trajne ishode svima bez ikakvih poremećaja koji uzrokuju gubitak kose ili pojedincima koji ne koriste nijedan lek koji dovodi do gubitka kose.

   Metode presađivanja kose

   Transplantacija kose je hirurški postupak. Iako se u transplantaciji kose koriste različite metode, najčešće korišćene tehnike sa dokazanom efikasnošću su transplantacija folikularnih jedinica (FUT), ekstrakcija folikularnih jedinica (FUE) i direktna implantacija kose (DHI).

   Transplantacija folikularne jedinice (FUT)

   Imajući malo dužu istoriju u poređenju sa druge dve metode, FUT metoda podrazumeva uklanjanje traka zdravog vlasišta sa regiona potiljka. Svaka od ovih traka nazvanih graft uključuje 1 do 4 folikula dlake. Ove trake su zašivene na vlasištu gde dolazi do proređivanja kose ili ćelavosti. Ovi šavovi se uklanjaju u proseku za 2 nedelje. Iako zbog šavova ostaje neznatan ožiljak, on se ne vidi ako kosa nije prekratko ošišana.

   Ekstrakcija folikularne jedinice (FUE)

   Rešavajući problem ožiljka u transplantaciji folikularne jedinice, ekstrakcija folikularne jedinice (FUE) je najčešće korišćena tehnika transplantacije kose.

   U FUE, graftovi koji se nazivaju folikularna jedinica i uključuju 2 do 3 dlake uklanjaju se iz regiona potiljka pomoću vrlo finih igala (0,5 mm). FUE tehnika omogućava upotrebu ostale dlake u telu kada nema dovoljno dlaka u predelu potiljka i to pruža prednost. S obzirom da se folikularne jedinice beru pojedinačno, šav nije potreban. Kako se izvodi u lokalnoj anesteziji ili sedaciji, pacijent ne trpi bol. Bol se može rešiti jednostavnim lekovima protiv bolova nakon postupka.

   Kosa se analizira uglavnom u svim tehnikama transplantacije kose. Postupak je planiran s obzirom na prednju liniju dlake i ugao folikularnih kanala. Cilj ove faze planiranja je da osigura prirodan izgled kose nakon transplantacije.

   Kod FUE metode dlake se ošišaju vrlo kratko pre postupka. Međutim, metoda direktne implantacije kose (DHI) osigurava transplantaciju kose bez šišanja za pogodne slučajeve.

   Nakon što se kosa kratko ošiša, folikularne jedinice se pojedinačno sakupljaju iz regiona potiljka pomoću mikromotora. Ti kalemi se čuvaju u posebnom rastvoru do faze transplantacije. Zatim se otvaraju kanali u koje će biti postavljeni ovi folikuli i ugrađuju se folikularne jedinice. U završnoj fazi vrši se zavijanje rana za donatorsku i primateljsku regiju i pacijent se može otpustiti. Sve ove procedure završavaju se za 6 do 8 sati.

   Ne postoji razlika između FUE i FUT tehnika u pogledu prirodnog izgleda, pod uslovom da se izvode ispravno. Međutim, tehnika FUE se češće koristi zbog svojih prednosti.

   Blagi otok, modrice i utrnulost kože glave su očekivane nuspojave nakon transplantacije kose. Većina njih nestaje bez intervencije. Lekar će vas obavestiti o krestnim formacijama koje se razvijaju na koži glave kao rezultat zarastanja rana. Kosa se obično pere prvi put na klinici nakon postupka. U ovoj fazi, pacijent se obaveštava o načinu pranja kose.

   Iako dlake počinju da rastu ubrzo nakon transplantacije kose, one opadaju u roku od 1 do 2 meseca. Ovo često stanje naziva se gubitak kose usled šoka. Izgubljene dlake će ponovo porasti u roku od 3 do 4 meseca. Međutim, postoji vrlo visok rizik od trajnog šoka i gubitka kose na mestu donatora ako postupak obavljaju neiskusni pojedinci.

   Prednosti FUE

   Šteta na mestu davaoca je svedena na minimum jer se folikularne jedinice beru jedna po jedna. Ova tehnika ne uzrokuje ožiljke, jer ne zahteva ušivanje. Što je najvažnije, omogućava lečenje ako je osnovni uzrok gubitka kose ili ćelavosti trauma poput opekotina. Kako je oštećenje vlasišta smanjeno period oporavka je kratak i pacijenti mogu da nastave svoj svakodnevni život nakon kratkog vremenskog perioda.

   Rizici

   Čak i ako je to jednostavan postupak, transplantacija kose je u osnovi operacija. Pojedinci koji imaju srčana oboljenja, hronične bolesti i koriste razređivače krvi, treba da se konsultuju sa svojim lekarima i lekarom za transplantaciju kose i obaveste ih o svojim stanjima.

   S druge strane, postupak bi trebalo apsolutno izvoditi u bolničkim uslovima zbog potencijalnih komplikacija kod manjih operacija, posebno infekcije.

   HERA HEALTHCARE delivers intuitive, customized healthcare solutions to meet your treatment needs.

   GET A QUOTE

   Fill up the form
   and we will contact you as soon as possible.

   GET A QUOTE

   Fill up the form and we will contact you as soon as possible.

   Play Video

   Онлайн Консультации

   Подготовьтесь к лечению за границей Проконсультируйтесь с врачом онлайн!
   125 евро или
   150 долларов
   • Частная консультация
   • Аудиозвонок
   • Консультация по электронной почте
   • Бесплатное сопровождение координаторов HERA

   Online Consultation

   Get Prepared Well for Treatment Abroad Take Online Doctor Consultation!
   €125 or $150
   • Private Consultation
   • Audio Call
   • Conclusion by e-mail
   • Free Follow Up with HERA Case Managers
   Play Video

   Book an Appointment

   [latepoint_book_button]