+90 (534) 236 18 04

   Oftamologija

   Naše oči – jedan od naših pet čulnih organa – su od velike važnosti za naš svakodnevni život i njegov kvalitet. Redovni pregledi u random detinjstvu omogućavaju dijagnozu bolesti u ranim fazama i olakšavaju proces lečenja.

   U nastavku su ukratko objašnjene bolesti koje se dijagnostikuju i leče na oftalmološkom odeljenju; međutim, potrebno je bar približno znati delove koje čine očnu kuglu.

   Krajnji deo oka je rožnjača. Zbog providne strukture, rožnjača je tačka u kojoj svetlost kontaktira oko i prelama se. Obojeni deo oka, naime iris, nalazi se odmah iza rožnjače. Zenica se nalazi u središtu irisa. Izgledajući crno gledano spolja, sočivo se nalazi iza zenice. Iza sočiva nalazi se šupljina očne jabučice i ona je ispunjena gelastom strukturom zvanom vitreus. Sklera, beli deo oka, okružuje čitavu očnu jabučicu, osim rožnjače. Retina je najsloženija sluznica očne jabučice. U mrežnjači, na zadnjem delu očne jabučice se nalazi žuta mrlja (makula), koja omogućava jasan vid. Slika nastala u makuli optički nerv prenosi u mozak.

   Rano dijagnostikovanje u detinjstvu sprečava nastanak nepovratnih poremećaja.

   Pedijatrijska oftalmologija

   Redovne preglede očiju koji igraju glavnu ulogu u kvalitetu života treba započeti kod novorođenčadi. Kongenitalna katarakta, začepljeni suzni kanali, urođeni glaukom, ambliopija i strabizam spadaju u oftalmološke bolesti koje se često razvijaju u detinjstvu. Hirurške korekcije, naočare za oči, kontaktna sočiva i specijalni laseri koriste se za lečenje oftalmoloških bolesti u detinjstvu.

   Bolesti rožnjače

   Odeljenje refraktivne hirurgije bavi se dijagnozom i lečenjem vatrostalnih poremećaja u oku. Ova jedinica se bavi refrakternim poremećajima rožnjače i nativnih sočiva.

   Za vatrostalne poremećaje u rožnjači koja je prozirni sloj na najudaljenijem delu oka, uređaj za očnu topografiju koji procenjuje površinu rožnjače, keratometar koji meri snagu rožnjače da lomi svetlost,koristi se spekularna mikroskopija i uređaji za merenje debljine rožnjače (pahimetrija). U zavisnosti od vrste i težine poremećaja, koriste se razne tehnike, kao što su PRK, LASEK i LASIK. Tehnologija koja stoji iza ovih tehnika je Ekcimer Laser. Zajednička svrha ovih metoda je preoblikovanje površine rožnjače i uklanjanje vatrostalnog poremećaja. Takođe je obezbeđeno lečenje miopije, hiperopije i astigmatizma.

   Oslobodite se magle pred očima

   Bolesti sočiva – katarakta

   Imajući providnu strukturu, sočivo gubi svoju prozirnost i zamućuje se, ponekad urođeno, a u drugim slučajevima usled starenja i drugih faktora okoline. Glavna funkcija sočiva je fokusiranje svetlosti na makulu; stoga se vid zamućuje kao rezultat zamućenja. Ovo stanje se naziva katarakta i jedini način lečenja je zamena sočiva veštačkim. Danas je PHACO (fakoemulzifikacija) spektakularna metoda koja omogućava lečenje katarakte bez postavljanja šavova. U PHACI hirurgiji, nativno sočivo se uklanja kroz rupu veličine nekoliko milimetara i kroz istu rupu se ugrađuju veštačka sočiva (intraokularna sočiva). Razvoj tehnologije sočiva omogućio je istovremeno lečenje hiperopije, miopije i astigmatizma pomoću intraokularnih sočiva.

   Retinalne bolesti

   Retina je struktura koja postavlja unutrašnji zid očne jabučice. Unutrašnja granica mrežnjače je u blizini vitreusa (vodena tečnost), a uobičajeni naziv postupaka koji se izvode na ovom delu oka je viroretinalna hirurgija. U slučaju kidanja mrežnjače iz bilo kog razloga, vitreus napreduje kroz ovu rupu i odvaja mrežnjaču od sklere. U ovom slučaju, mrežnjača se sruši unutar globusa i pogoršava vid. Za dijagnozu ovog stanja nazvanog odvajanje mrežnjače koriste se optička koherencijska tomografija, takođe nazvana očna tomografija i oftalmološka angiografija. U blagim uslovima, Argon Laser se koristi za lečenje, dok je vitrektomija potrebna u kasnim fazama.

   Glaukom

   Intraokularni pritisak zavisi od tečnosti koja ispunjava svet, odnosno vitreusa. Prekomerno stvaranje ove tečnosti ili nedovoljno ispuštanje povećava intraokularni pritisak, što rezultira oštećenjem makule – krajnjeg zadnjeg dela očne jabučice- i optičkog nerva. Kao rezultat, vidno polje se gubi i oštrina vida se smanjuje. Ova bolest obično podmuklo napreduje i redovan pregled očiju je presudan za ranu dijagnozu.

   Hera Healthcare vam nudi beskonačan izbor stručnjaka i tehnologije za lečenje oftalmoloških bolesti, od urođenih poremećaja oka do okuloplastike, vatrostalnih poremećaja, mrežnjače i makularnih bolesti usled starenja i dijabetesa do transplantacije rožnjače.

   Molimo vas da nas kontaktirate za posebno savetovanje.

   HERA HEALTHCARE delivers intuitive, customized healthcare solutions to meet your treatment needs.

   GET A QUOTE

   Fill up the form
   and we will contact you as soon as possible.

   GET A QUOTE

   Fill up the form and we will contact you as soon as possible.

   Play Video

   Онлайн Консультации

   Подготовьтесь к лечению за границей Проконсультируйтесь с врачом онлайн!
   125 евро или
   150 долларов
   • Частная консультация
   • Аудиозвонок
   • Консультация по электронной почте
   • Бесплатное сопровождение координаторов HERA

   Online Consultation

   Get Prepared Well for Treatment Abroad Take Online Doctor Consultation!
   €125 or $150
   • Private Consultation
   • Audio Call
   • Conclusion by e-mail
   • Free Follow Up with HERA Case Managers
   Play Video

   Book an Appointment

   [latepoint_book_button]