+90 (534) 236 18 04

   Hirurgija Kičme i Kičmene Moždine

   U čovekovom telu ima 33 pršljena od kraja lobanje do trtice; 23 od tih pršljenova su pokretni. Stub koji čine te 33 kosti nazivaju se kičma ili kičmeni stub. Između svaka dva pršljena postoji struktura nalik jastuku, naime intervertebralni disk. Kičmena moždina leži u kanalu unutar kičme. Slično mozgu, kičmena moždina je takođe okružena membranom, gde cerebrospinalna tečnost cirkuliše.

   Hirurgija kičmene moždine i kičme bavi se hirurškim lečenjem svih strukturnih, funkcionalnih i mehaničkih bolesti kičmene moždine i kičme, kao i primarnih (poreklom iz same kičme) i metastatskih (poreklom iz drugog organa i širećih se na kičmenu i kičmenu moždinu) tumora. Kičma čini glavni okvir našeg tela i omogućava naše pokrete. Kičmena moždina je glavno sredstvo komunikacije između našeg mozga i ostatka našeg tela. S obzirom na to da su sve funkcije našeg tela regulisane nervnim impulsima, svaki poremećaj ili poremećaj u radu kičme i kičmene moždine dovodi do bolesti koje utiču na celo telo i ponekad ugrožavaju život.

   Bolesti koje se obično dijagnostikuju i leče na hirurgiji kičmene moždine i kičme su:

   Kongenitalne bolesti kičme

   U slučaju bolesti koje manifestuju simptome odmah nakon rođenja, kao što su Chiari malformacija, sindrom privezane vrpce, kičma, dijastematomijelija itd., izvode se hirurške intervencije kojima se ispravljaju i popravljaju ove deformacije. Pored hirurške korekcije, implantati se koriste i za održavanje efekata hirurgije.

   Spinalna stenoza i hernije

   Starenje, nezgode i traume uzrokuju disfunkciju diska smeštenog između vratnih pršljenova. Krajnji sloj diska se vremenom pukne, što rezultira izlivanjem sadržaja. Dakle, rastojanje između dva dela kičme se smanjuje, što rezultira kompresijom nerava koji potiču iz kičmene moždine i ulaze u nju. Ovo stanje se naziva hernija.

   Hernirani cervikalni disk: Podrazumeva herniju diskova smeštenih između pršljenova vrata. Glavni osnovni razlog je prekomerno opterećenje diska i ono može biti uzrokovano starenjem, naglim pokretima, nesrećom ili traumom, poput pada sa visine. Uglavnom se manifestuje bolom u vratu; međutim, raspon simptoma se menja u zavisnosti od težine bolesti: gubitak snage u mišićima, gubitak mišićne mase, senzorni gubitak, utrnulost i bockanje u rukama i prstima i gubitak refleksa. Za lečenje se prvenstveno pokušavaju fizioterapija i terapije lekovima. Spinalne injekcije mogu se izvoditi za lečenje edema i upale izazvane hernijom. Injekcije okidačke tačke mogu biti korisne za uklanjanje trajnog bola. Hirurško lečenje se razmatra ako sve ove metode ne uspeju da reše problem. Operacija izvedena na herniji diska naziva se discektomija. Druga opcija lečenja je kičmena fuzija.

   Lumbalna kila: Podrazumeva herniju diska ili diskova između lumbalnih pršljenova. Glavni simptom je bol, a raspon simptoma se širi u zavisnosti od težine bolesti kao što je slučaj sa hernijom cervikalnog diska.

   Skolioza i spondilolisteza

   Kičma leži od lobanje do trtice kao ravan stub bez ikakvih odstupanja na stražnjem pogledu. Međutim, sa bočne tačke gledišta, kičma ima tri prirodne i anatomske krivine. Udubljenja u cervikalnom i lumbalnom delu kičme nazivaju se lordoza, a krivina napred-nazad ili blaga grba u donjem delu leđa kifoza.

   Skolioza: Definisana je kao bočna krivina kičme. U većini slučajeva ne može se definisati nijedan osnovni uzrok poremećaja. To se manifestuje lošim držanjem tela. Jedno rame uzdignutije od drugog, istaknuto u jednoj od lopatica.

   Roditelji koji prepoznaju ovu vrstu poremećaja kod svoje dece treba odmah da potraže medicinsku pomoć. Kao što je slučaj sa svim bolestima, što se ranije ova zakrivljenost prepozna, veća je mogućnost da se spreči napredovanje i leči stanje.

   Budući da će desna ili leva zakrivljenost kičme sužavati grudnu šupljinu, potencijalni problemi u odrasloj dobi su smanjeni kada se skolioza leči u detinjstvu; međutim, postoji rizik od ponovnog pojave skolioze koja se leči u detinjstvu.

   Kifoza: Torakalna kičma već ima određeni nivo kifoze. Raspon fiziološke kifoze je prilično širok kod osobe koja se smatra zdravom i kreće se od 20 do 45 stepeni. Kifoza dijagnostikovana kod dece i starijih ljudi uzrokuje daleko ozbiljnije zdravstvene probleme od skolioze. Simptomi variraju u zavisnosti od kompresije nerva i suženja u grudnoj šupljini. Bolovi u leđima i ramenima, dispneja, prekomerni umor i loši kapaciteti za vežbanje su među uobičajenim simptomima. Kifoza se uzima u obzir ako ugao kifoze iznosi iznad 45 stepeni u slikovnim testovima izvedenim nakon sveobuhvatnog fizičkog pregleda i ako se pojave pomenuti simptomi. Plućne funkcije treba meriti nakon dijagnoze. Lečenje kifoze određuje se prema težini stanja i starosti pacijenta. Korzet i hirurška korekcija su među mogućnostima lečenja.

   Spondilolisteza: Spondilolisteza je definisana kao pršljen koji klizi napred ili nazad povrh drugog i uzrokuje određene sekundarne simptome usled sudara nerva i tkiva. Ovi simptomi uključuju, ali se ne ograničavaju na bolove u leđima, kukovima i nogama, utrnulost prstiju na rukama i nogama, bockanje, jak bol u rukama i urinarnu inkontinenciju u naprednim stadijumima. U većini slučajeva, problem se rešava hirurškim pristupom i vrši se operacija stabilizacije kičme.

   Stenoza lumbalnog kičmenog kanala

   Lumbalna stenoza se javlja kada se intervertebralni diskovi i zglobovi degenerišu usled starenja i izlaze u kičmeni kanal kod većine pacijenata. Koreni nerva se sabijaju kada se kičmeni kanal suzi. Kompresija se manifestuje određenim simptomima kao što su bol, utrnulost, grčevi u mišićima i bockanje. Stajanje ponekad može dovesti do slabosti nogu. Fizička aktivnost (rad u stojećem položaju i hodanje) pogoršava simptome. Nakon utvrđivanja težine bolesti daljim metodama snimanja (MRI, CT), za lečenje se prvenstveno uzimaju u obzir fizioterapija, medicinska terapija i kičmene injekcije. Ako nema rezultata, poslednja opcija je operacija.

   Baveći se dijagnozom i lečenjem širokog spektra bolesti, odeljenje kičmene moždine i kičme sarađuje sa svim ostalim medicinskim odeljenjima i jedinicama intenzivne nege pre i posle lečenja. Fizioterapija i rehabilitacija su neophodni za gotovo sve pacijente koji se podvrgavaju hirurškom lečenju.

   Obećavajući ishodi, život bez bolova

   Laparoskopske i robotske operacije, implantati koji omogućavaju kretanje kičmenih kostiju, revolucionarni razvoj u metodama snimanja podstakli su uspeh operacija kičmene moždine i kičme i trenutno se u većini slučajeva postižu zadovoljavajući ishodi.

   Molimo kontaktirajte nas da biste konsultovali hirurge za kičmu i kičmenu moždinu u globalnoj mreži bolnica i lekara Hera Healthcare i dobili lični plan lečenja.

   HERA HEALTHCARE delivers intuitive, customized healthcare solutions to meet your treatment needs.

   GET A QUOTE

   Fill up the form
   and we will contact you as soon as possible.

   GET A QUOTE

   Fill up the form and we will contact you as soon as possible.

   Play Video

   Онлайн Консультации

   Подготовьтесь к лечению за границей Проконсультируйтесь с врачом онлайн!
   125 евро или
   150 долларов
   • Частная консультация
   • Аудиозвонок
   • Консультация по электронной почте
   • Бесплатное сопровождение координаторов HERA

   Online Consultation

   Get Prepared Well for Treatment Abroad Take Online Doctor Consultation!
   €125 or $150
   • Private Consultation
   • Audio Call
   • Conclusion by e-mail
   • Free Follow Up with HERA Case Managers
   Play Video

   Book an Appointment

   [latepoint_book_button]